AŞIRI Şİİ BURATHA AJANSINDAN MEZHEPDAŞI MALİKİYE SALDIRI

İRAN ANALİZ / Şeyh Celaleddin es-Sağir adlı fundamentalist Şii din adamının denetimindeki Buratha Haber Ajansı yayımladığı makalesinde Maliki’yi yerden yere vurdu. Muhammed Casim imzalı makalede Dava Partisine ait Afak adlı uydu kanalının iktidar partisince finanse edilmesinden, İran müdahalesine kadar malum olan; ama çeşitli çıkar çatışmaları nedeniyle şimdi gündeme getirilen hususlar yazıldı.

Fars veya Mehr Haber Ajansı gibi yalanlarıyla, uydurduğu haberlerle ve tekziplerle meşhur olan, aşırı Sünni düşmanlığıyla öne çıkan sitenin sahibi Celaleddin es-Sağir adlı Şii din adamı. Kendisi Ammar el-Hekim başkanlığındaki Irak İslam Yüksek Konseyinden olan es-Sağir Kürt bölgesinden aday olmuş, sadece yüzlerce oy almış, buna rağmen nasıl olduysa milletvekili seçilmişti!

Yazıda verilen bilgiler kanalda çalışıp ayrılan bir şahsa dayandırılıyor. Buna göre mezkur şahıs şunları söylüyor: “İktidardaki Dava Partisine ait Afak uydu kanalında 2006 yılından 2013 Şubat ayının ortalarına kadar çalıştım. Burada birçok şey gördüm ve onları şimdi okuyucular ile paylaşıyorum…

Kanal Müsenna Havalimanı Üssünde 2006 yılı başlarında kuruldu. İranlı ekip kanalın ekipman ve sistemini, yeni ekibin yetiştirilmesi işlemlerini Tahran’daki Seher Kanalı binasında yürüttü. Kanalın ekibi toplamda 512 kişi. Bunlar aylık olarak maaşlarını Başbakanlık Ofisinden almaktadırlar. Maaşları aldığımız imzalanan belgelerde ise görev yapılan ünvan ve isimlerin karşısında Başbakanlık Basın Birimi veya Bakanlar Kurulu Basın veya bir kısmında Bakanlar Kurulu Genel Sekreterlik kısmı yer almaktaydı…”

Güvenirliliği yüzde yüz tartışılsa da Buratha News adlı sitenin kendi mezhepdaşlarına yönelik verdiği haberlerin doğru olma ihtimali bulunuyor. Zira kendileri arasında takiyye yapmaları tavsiye edilmiyor! Sözlerine şu şekilde devam ediyor kanalın eski çalışanı:

“Kanalın İran, Suriye, Lübnan, Filistin, Mısır, Türkiye, Amerika, İngiltere ve İsveç’te ofisleri bulunuyor. Bu ofislerde toplam 36 kişi çalışıyor. Çoğunluğu Iraklı değil. Buna rağmen bu kişilere Irak Bakanlar Kurulu Basın çalışanı gibi maaşları dolar üzerinden verilmektedir…”

Maliki başkanlığındaki Afak Uydu Kanalının aylık olarak harcadığı para ise milyon doları aşıyor. NileSat, ArabSat, HotBird, Avustralya, Türkiye ve İran gibi ülkeler üzerinden canlı yayın kiralaması mevcut.

2008 yılında Başbakanlık (Maliki) Ofisi canlı yayın yapmaya imkan tanıyan donanımlı dört araç satın alır. Her bir aracın fiyatı ise 290.000 (ikiyüzdoksanbin) dolardır. Bunlar VAN tipi Mercedes marka SNG cihazı da içeren kanallar olup, satın alınarak Kanala hediye edildi. Bunlardan ilki kanal binasında, ikincisi konferanslar sarayında, üçüncüsü Tahran ofisinde ve dördüncüsü ise Beyrut ofisinde bulunmaktadır.

2009 yılına gelindiğinde kanal Müsenna Havalimanı arazisinde 20 dönüm sahibi olmuştur. Burada bir metre karşılığı sadece 100.000 Irak dinarıdır. Oysa el-Mansur belediyesine ait araziye bakıldığında metresinin 3000 dolar olduğu görülmektedir. Kanalın tüm çalışanları tam bir ay boyunca dışarıda Tahran, Beyrut, Kahire, Paris’te dış eğitim kurslarına gönderildi. Bu çerçevede örneğin bu bilgileri aktaran şahsın Amman’da Başbakanlık Sekretaryası hesabından 25 kişilik ekibe 750.000 doların yatırılmasını beklediğinden ötürü Paris’teki eğitime üç hafta geciktiklerini kaydetmektedir.

Yine verdiği bilgiler arasında şunlar yer almaktadır:

el-İttihad Gazetesi, ed-Da’va Gazetesi, Afak Radyosu, Bintül Hüda Radyosu, Kabdetul Hedy Dergisi gibi Şii Dava Partisine ait basın-yayın kuruluşlarında çalışan personelin maaşları Maliki’nin başbakanlığındaki genel sekreterlikten ödeniyor.

İran uzantısı olan Irak İslam Yüksek Konseyi adlı oluşuma bağlı Buratha adlı haber sitesinin bunu “yolsuzluk, fesat ve iltimas” çerçevesinde vermesi uzmanlar tarafından “tencere dibin kara, seninki benden kara” atasözü ile yorumlanıyor. Zira Maliki hükümetinde el-Hekim başkanlığındaki yüksek konsey de birçok önemli devlet makamını işgal etmiş durumda. Tıpkı Mukteda Sadr ve diğer Şii partilerde olduğu gibi hepsi de Meclis Şeffaflık Komitesi ve bağımsız Şeffaflık Komisyonun belgeleriyle kanıtladığı gibi yolsuzluklar, rüşvet ve iltimas dosyalarında yer alıyor.

Etiketlendi:, , , ,

Yorum bırakın

YÜKSEK STRATEJİ TÜRKİYE

strateji, istihbarat, güvenlik, politika, jeo-politik, mizah, terör, araştırma, teknoloji

Fight "Gang Stalking"

Expose illegal stalking by corrupt law enforcement personnel

İSTİHBARAT ALANI

Sınırsız, Seçkin, Sansürsüz, Kemalist Haber Blogu

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.