Başbakan’ın Oğlu İsrail ile İlişkiyi hiç kesmemiş

Başbakan Erdoğan’ın Davos’taki panelde konuşmasını kesen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i ‘One minute’ diyerek azarlamasıyla Türkiye- İsrail’in arası açılmıştı. 2010’da Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen baskında 9 Türk’ün İsrail askerleri tarafından öldürülmesi ise iki ülke arasındaki ilişkileri bitir-me noktasına getirdi. Bu olaydan sonra İsrail’e büyük öfke duyan Erdoğan, “Ticari ilişkilerimizi, askeri ilişkilerimizi ve askeri savunma sanayine yönelik çalışmalarımızı askıya alıyoruz” açıklaması yapmıştı. İsrail’le iş yapan işadamlarını da uyarmıştı.

GEMİCİĞİ GEZİYOR

Ancak Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e uyguladığı amborgoya ar-matörlük yapan oğlu Burak Erdoğan’ın katılmadığı ortaya çıktı. marinatraffic.com adlı denizcilik sitesinde yayınlanan seyir bilgilerine göre, Ahmet Burak Erdoğan’ın satın aldığı ilk gemi olan Safran 1, bu yılın başında 12 Ocak günü öğlen saatlerin-de, İsrail’en en büyük limanı Ashdod’a demir attı. Site, Başbakan Erdoğan’ın “ge-micik” olarak tanımladığı Safran 1’in, İsrail limanında yük alıp almadığına ilişkin herhangi bir bilgiye ise yer vermedi.

İKİNCİ GEMİYE BAYRAK ÇEKTİ

Ahmet Burak Erdoğan’ın yüzde 99 hisse sahibi olduğu MB Denizcilik Şirketi, Saf-ran 1 adlı 95 metrelik kargo gemisinin ardından geçen yıl 10.5 milyon dolara 170 metre uzunluğundan 23 metre genişliğinde bir kuru yük gemisi de satın aldı. Eter-nal Confidense (Sonsuz Güven) adlı gemi İstanbul Liman Başbakanlığı tarafından “Sakarya” adıyla tescillendi. Çin Limanı’nda Türk Bayrağı çekilen gemi, ticari çalış-malarına başlandı. Vietnam’dan yola çıkan gemi son olarak Karayip Denizi üzerinden Türkiye’ye dönüş yoluna geçti.

BU GEMİYİ DE 10,5 MİLYON DOLARA SATIN ALDI

Burak Erdoğan, ikinci gemisini 2012 sonunda bir Japon şirketinden satın aldı. 170 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğindeki gemiye, bu yıl başında Türk Bayrağı çekildi. Gemin Eternal Confidence (Sonsuz Güven) olan adı da, Sakarya olarak değiştirildi.

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Grup Başbanvekili Emine Ülker Tarhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, İsrail’e konulan ambargoya rağmen armatörlük yapan oğlu Burak Erdoğan’ın gemilerinin ticari ilişkisinin devam ettiği yönündeki iddiaları hatırlatarak, “İsrail’e uygulanan ticari ambargodan oğlunuz muaf mıdır?” diye sordu.

TBMM Başkanlığı’na Başbakan Erdoğan’ın yazılı cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Basında yer alan bir habere göre Davos ve Mavi Marmara krizlerinin ardından İsrail’e konulan ambargo, armatörlük yapan oğlunuz Burak Erdoğan tarafından kendisine ait 95 metrelik Safran-1 gemisi aracılığı ile delinmiş ve İsrail’le ticari ilişkileri devam etmiştir” diyerek şöyle devam etti:

“İsrail tarafından Türkiye’den özür dilenmediği ve ilişkilerin gergin olduğunun iddia edildiği yıllar boyunca da anılan gemi ticari faaliyetlerine devam ederek İsrail limanlarını ziyaret etmiştir.

Bu Bilgiler ışığında; Medyada yer alan haber doğru mudur? Türk işadamları bizzat sizin ilan ettiğiniz ambargo kararıyla İsrail’le olan ilişkilerini kesmiş, ticaretini durdurmuşken oğlunuzun İsrail’le ticari ilişkilerine devam etmesinin nedenleri nelerdir? Bu durum etik midir? 9 yurttaşımızın hayatını kaybettiği Mavi Marmara olayı sonrası İsrail’in özür dilemediği 3 yıl boyunca oğlunuza ait gemi İsrail ile ticaret hacmini yüzde kaç oranında arttırmıştır? İsrail’e uygulanan ticari ambargodan oğlunuz muaf mıdır? Bu konuda alınan bir muafiyet kararı var mıdır?”

Ceren KOLUMAN / SÖZCÜ

Etiketlendi:, , , , ,

Yorum bırakın

YÜKSEK STRATEJİ TÜRKİYE

strateji, istihbarat, güvenlik, politika, jeo-politik, mizah, terör, araştırma, teknoloji

Fight "Gang Stalking"

Expose illegal stalking by corrupt law enforcement personnel

İSTİHBARAT ALANI

Sınırsız, Seçkin, Sansürsüz, Kemalist Haber Blogu

WordPress.com News

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.